Συμπεριληπτικό Σχολείο
Το συμπεριληπτικό Σχολείο είναι το σχολείο που ονειρευόμαστε, το σχολείο για το οποίο συνεχώς, βρισκόμαστε σε συνεχή «αναβρασμό». Οι εκπαιδευτικοί, ως βασικοί συντελεστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ως εκ τούτου στην εφαρμογή της συμπερίληψης στο σχολείο. Δράσεις, εκδηλώσεις, επισκέψεις, συνεργασίες, συμπράξεις, άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, διαφοροποιημένη διδασκαλία, είναι μερικές από τις καθημερινές ενέργειες στο σχολείο μας.
Το συμπεριληπτικό σχολείο είναι ένα «Σχολείο για όλους», το οποίο ενδιαφέρεται για την ισότιμη συμμετοχή όλων των μελών του στην εκπαίδευση και ανταποκρίνεται στις διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των μαθητριών και μαθητών (Unesco, 1994, 2009), ενώ στόχος του είναι η παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης σε όλα τα παιδιά στο πλαίσιο ενός συστηματικά ενταξιακού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, κάνοντας πραγματικότητα το όραμα για μια εκπαίδευση για όλους.
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο συμπεριληπτικό σχολείο δεν περιορίζεται σε γνωστικές μόνο περιοχές αλλά επεκτείνεται και σε περιοχές που αφορούν συναισθηματικές, ηθικές και κοινωνικές πλευρές των μαθητών. O εκπαιδευτικός είναι επιφορτισμένος να απαλλάξει τους μαθητές από ρατσισμό και μισαλλοδοξία, να τους διδάξει τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος και τον σεβασμό στο πολιτισμικό φορτίο που αυτοί φέρουν. (Κασούτας, 2007).
Επιπλέον ο εκπαιδευτικός μέσα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον πρέπει να διδάσκει στους μαθητές τις αρχές της δημοκρατίας και του πλουραλισμού, προκειμένου να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας η οποία αποτελεί πραγματικότητα στις μέρες μας και η συμβίωση μέσα σε αυτή, προωθώντας την αναγνώριση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των διάφορων λαών διαμορφώνοντας ένα κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τα άτομα θα μπορούν να συνυπάρχουν και να αποδέχονται με ευρύτερη ανεκτικότητα κάθε πολιτισμική διαφοροποίηση (Γρόλιος, 2001).
Το εκπαιδευτικό μοντέλο της συμπερίληψης απαιτεί όχι την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο αλλά την αναδιαμόρφωση του ίδιου του σχολείου, των εκπαιδευτικών θεσμών, των διδακτικών πρακτικών στις ανάγκες όλων των παιδιών. Η συμπερίληψη του κάθε παιδιού στο σχολείο της γειτονιάς του είναι άλλωστε αυτή που θα οδηγήσει και στην συμπερίληψή του στην ίδια την κοινωνία κάτι που είναι κι ο τελικός στόχος.
Για να εφαρμόσουμε τη συμπερίληψη, ακολουθούμε τις δημοσιεύσεις και τα συγγράμματα σπουδαίων παιδαγωγών, έτσι ώστε να εφαρμόσουμε όσο πιο δημοκρατικά τη συμπεριληπτική μας δραστηριότητα. Επικεντρώνουμε σε καθέναν από τους τέσσερις πυλώνες των συμπεριληπτικών και ανοιχτών σχολείων, όπως η ορατότητα, η ενδυνάμωση, η συμπερίληψη και η συνεργασία.
Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται στους μαθητές μας πριν την έναρξη των δράσεων είναι: Όταν επιστρέψω στο σχολείο, τί μπορώ να κάνω για να αισθάνονται όλοι οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μου πώς, παρ’ ότι είμαστε διαφορετικοί, είμαστε το ίδιο σημαντικοί μέσα στην τάξη; Στην Ιστοσελίδα μας θα βρείτε δράσεις συμπερίληψης…

