Φωτογραφία ρεπορτάζ

Στο γύρισμα του χρόνου
Οι πεταλόσχημοι ή μονόκαιροι αλεστικοί ανεμόμυλοι, ήταν χτισμένοι σε σειρές, στο ψηλότερο σημείο μιας περιοχής, εκεί που ο άνεμος ήταν έντονος. Άλεθαν μόνο δημητριακά (σιτάρι ή κριθάρι), τα οποία ήταν βασικά συστατικά της καθημερινής διατροφής.
Σήμερα οι περισσότεροι είναι ερειπωμένοι. Όσοι αναστηλώνονται, χρησιμοποιούνται ως μικρά καφενεία-ταβέρνες, απευθύνονται σε επισκέπτες περιηγητικού-ορειβατικού τουρισμού, γίνονται προσωρινές παραθεριστικές κατοικίες, μικρά καταφύγια ή μουσεία με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο.
Η αναστήλωσή τους και η νέα χρήση τους όμως, πρέπει να γίνεται με σεβασμό στην παράδοση, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καθώς επίσης να ταιριάζει στο περιβάλλον, στην τυπολογία και στην μορφολογία των παλαιών αλευρόμυλων.
As time passes by
The horseshoe-shaped or single-season grinding windmills were built in rows, at the highest point of an area, where the wind was strong. They ground only cereals (wheat or barley), which were the basic ingredients of the daily diet.
Today, most of them are deserted and ruined. Those that are being restored are used as small cafes or taverns, addressing visitors of sightseeing and mountaineering tourism, become temporary holiday homes, small shelters or museums with an educational and cultural role.
Their restoration and new use, however, must be done with respect to the tradition, responding to the needs of the local community, and also fit into the environment, typology, and morphology of the old flour mills.