Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εικαστικό Έργο Σύμπραξη

Λευκή αναχώρηση

«Η οικογένειά μου έφτασε εδώ, μετά από ένα μεγάλο διωγμό! Τίποτα δε θύμιζε την πατρίδα μου, τίποτα δε θύμιζε τη ζωή στον τόπο μας. Όλα γύρω μας «μαύρα», άκουγα τους μεγαλύτερους να λένε με δάκρυα στα μάτια. Εγώ, μικρό παιδί τότε, τα έβλεπα όλα λευκά. Άλλωστε, πάντα φοβόμουν το μαύρο, αν και είναι ένα απλό χρώμα… Ο πόλεμος είχε μαύρο χρώμα, η απώλεια των φίλων μου είχε μαύρο χρώμα, τα χαμένα παιδικά μου χρόνια είχαν μαύρο χρώμα. Γι’ αυτό είπα πως όλα από δω και πέρα θα τα βλέπω λευκά. Έλεγα στους δικούς μου πως λευκό είναι το φως, λευκή είναι η ζωή, λευκή είναι η αγάπη και λευκό είναι το χρώμα της Ειρήνης».
Το έργο μας εμπνευσμένο από τα λόγια μιας πρόσφυγας δεύτερης γενιάς, που από μικρό παιδί άκουγε τους γονείς της να μιλάνε για τον πόλεμο και για την άδικη ανταλλαγή των πληθυσμών, μας ενέπνευσε και δημιουργήσαμε το έργο μας, με τίτλο «Λευκή Αναχώρηση». Θεωρούμε πως αφήνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αφού ξέρουμε πως το λευκό γεννάει το φως.
Οι μαθητές/τριες χρησιμοποίησαν το πρόσωπο και τα χέρια τους και δημιούργησαν ένα εκμαγείο. Στη συνέχεια, το έντυσαν με γυψόγαζες, αποτυπώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις λευκές τους επιθυμίες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο