Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔιαγωνισμοίΔΡΑΣΕΙΣΣχ. Έτος 2022-2023

Η Κρήτη μέσα από τα μάτια των μαθητών…

Βαθαίνει η αγκαλιά εάν είναι από χέρια αγαπημένα. Σαν να σου λένε: “Μη φοβάσαι, εδώ είμαι εγώ”.

Ήμασταν κι εμείς παρόντες. Στην εκδήλωση βράβευσης του 1ου Παγκρήτιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Φωτογραφίας: “Η Κρήτη μέσα από τα μάτια μας…” που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτηςσε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2022-2023.

Είδαμε έργα που αναδείκνυαν την Κρήτη σε όλες τις εκφάνσεις της: τους ανθρώπους της, το τοπίο της, τις πόλεις και τα χωριά της. Είδαμε έργα μαθητών από το Λασίθι, μέχρι τα Χανιά.

Στο διαγωνισμό, ζητήθηκε απ’ τους μαθητές να φωτογραφήσουν την καθημερινή ζωή της Κρήτης. Ακούγαμε τις φωτογραφίες που μας μιλούσαν. Αυτή τη μαγική στιγμή, δύσκολα μπορεί να την καταλάβει κάποιος. Στο μυαλό όλων όσοι έβλεπαν τις φωτογραφίες εκείνη τη στιγμή, αναδύθηκε ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη: «Πώς σου φάνηκε η ζωή, παππού;» ρώτησα μια μέρα ένα γέρο Κρητικό, εκατοχρονίτη, γεμάτο παλιές πληγές, τυφλό. Ζεσταίνονταν στον ήλιο, κουκουβιστός στο κατώφλι της καλύβας του. Ήταν περήφανος στ’ αυτιά, όπως λέμε στην Κρήτη. Δεν άκουε καλά. Τού επανέλαβα την ερώτηση: «Πώς σου φάνηκε η μεγάλη σου ζωή, τα εκατό σου χρόνια, παππού; Σαν ένα ποτήρι δροσερό νερό» μου απάντησε. «Και διψάς ακόμα παππού;» Σήκωσε απότομα το χέρι. «Καταραμένος αυτός που πια δε διψάει» φώναξε. Αυτοί είναι οι Κρητικοί. Πώς να μη τους κάνω σύμβολο;»

Ζητήθηκε από τους μαθητές να φωτογραφήσουν το Κρητικό τοπίο. Αλήθεια, έχετε ακούσει ποτέ να σας μιλούν τα βουνά, τα χωράφια, οι θάλασσες;  Πάλι στις φωτογραφίες αυτής της ενότητας εμφανίζεται ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη:

“Δεν βλέπω την Κρήτη σαν ένα πράγμα γραφικό και χαμογελαστό. Αυστηρή είν’ η μορφή της. Σκαμμένη από τον αγώνα και τον πόνο. Αυτό το νησί, μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, ήταν προορισμένο από τη γεωγραφική του θέση να γίνει η γέφυρα ανάμεσα σ’ αυτές τις τρεις ηπείρους. Να γιατί η Κρήτη υπήρξε η πρώτη γη της Ευρώπης που δέχθηκε το φως του πολιτισμού που ήρθε από την ανατολή»

Τέλος, ζητήθηκε από τους μαθητές να αποτυπώσουν τις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης. Μέσα από τις φωτογραφίες, κάναμε το γύρω της Κρήτης σε λίγα λεπτά. Για άλλη μία φορά, ο Νίκος Καζαντζάκης, θα μας θυμίζει πως:

«Δυο χιλιάδες χρόνια πριν το ελληνικό θαύμα, ανθούσε στην Κρήτη αυτός ο μυστηριώδης πολιτισμός, ο λεγόμενος αιγαιακός, ακόμα βουβός, γεμάτος από ζωή, μεθυσμένος από χρώματα, με φινέτσα και γούστο που ξαφνιάζουν και προκαλούν τον θαυμασμό. Μάταια αντιστεκόμαστε στο ίχνος του παρελθόντος. Υπάρχει μια έκκριση, νομίζω, μια μαγική έκκριση που ακτινοβολεί από τ’ αρχαία χώματα που πάλεψαν και υπέφεραν πολύ. Σαν κάτι να έμεινε μετά την εξάφανιση των λαών που αγωνίσθηκαν, έκλαψαν κι αγάπησαν σ’ ένα κομμάτι γης. Αυτή η ακτινοβολία των περασμένων καιρών είναι εξαιρετικά έντονη στην Κρήτη».


Και έφτασε η στιγμή της απονομής. Τιμή μέγιστη, μεγαλύτερη όλων των βραβείων, η απονομή της διάκρισης του σχολείου μας στην εκπρόσωπο των μαθητών, από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο. Μια τεράστια αγκαλιά και παρατεταμένη αναφορά στη φωτογραφία του σχολείου μας, που αφορούσε στο σπήλαιο της Μιλάτου, όπου το έχει επισκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχει τελέσει εκεί λειτουργίες. Αναφορά στην περιοχή μας, στη Νεάπολη και στον Άγιο Νικόλαο, απ’ όπου και ξεκίνησε τη διακονία του. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Αξίζει τον κόπο να ζήσουν όλοι αυτή τη φωτογραφική πανδαισία, όπου οι μαθητές βρίσκονται στο επίκεντρο και αναδεικνύουν την Κρήτη. Πέρα από τα 9 βραβεία και τους 11 επαίνους συνολικά, επιπλέον 95 φωτογραφικά έργα έλαβαν διάκριση συμμετοχής στην έκθεση για την πρωτοτυπία της έκφρασης και την αισθητική τους απόδοση. Η έκθεση, θα είναι ανοικτή στο κοινό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 19:0021:00. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν. Πραγματικά εξαιρετικές φωτογραφίες, πραγματικά αξιόλογη δουλειά των μαθητών.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός της δράσης, ήταν ο εκπαιδευτικός του σχολείου Γιώργος Μαυροειδής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο