Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔιαγωνισμοίΔΡΑΣΕΙΣΣχ. Έτος 2022-2023

«Όποιος δε φοβάται τη μοναξιά, στέκεται όρθιος ακόμα και στην άκρη του γκρεμού!»

Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν παγκοσμίως οι μαθητές σε περιβαλλοντικά προβλήματα και ζητήματα, ανακοινώθηκε η λίστα των βραβευμένων σχολικών συμμετοχών για τον Διεθνή Διαγωνισμό Young Reporters for the Environment (YRE) 2023. Ο διαγωνισμός, που είναι ανοιχτός σε μαθητές απ’ όλο τον κόσμο, στοχεύει να αποκαλύψει εντυπωσιακές ιστορίες του κόσμου, που ρίχνουν φως σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τη διαδικασία επιλογής ανέλαβε η ομάδα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), με πολλές υποβολές από ταλαντούχους νέους σε όλο τον κόσμο. Οι συμμετοχές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αποτυπώνοντας την ομορφιά της φύσης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και την επείγουσα ανάγκη για βιώσιμες λύσεις.

Το σχολείο μας, συμμετείχε σ’ αυτό το διαγωνισμό σε δύο κατηγορίες. Στην κατηγορία «Φωτογραφία ρεπορτάζ», με το άρθρο «Τω βίω μάχου». Ένα δέντρο, στέκεται μόνο του σε ένα βράχο στην άκρη του γκρεμού και λέει στους περαστικούς: «Όποιος δε φοβάται τη μοναξιά, στέκεται όρθιος ακόμα και στην άκρη του γκρεμού!». Το άρθρο διακρίθηκε στον Εθνικό διαγωνισμό, προωθήθηκε στο Διεθνή, όμως, δεν επιλέχθηκε στην τελική εξάδα.

Το επόμενο άρθρο αφορούσε στην κατηγορία «Φωτορεπορτάζ 3-5 φωτογραφίων» όπου με το άρθρο μας: «Η κόκκινη κυρά του καλοκαιριού», αναδεικνύουμε το πρόβλημα της έλλειψης αγροτικών χεριών – εργατών γης με αποτέλεσμα η παραγωγή να μένει στα χωράφια αδιάθετη και να σαπίζει. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει έντονο στο Οροπέδιο Λασιθίου αλλά γενικά σε όλη την Κρήτη, αφού τα εργατικά χέρια τα απορροφά ο τουριστικός τομέας. Το άρθρο διακρίθηκε στον Εθνικό διαγωνισμό, προωθήθηκε στον Διεθνή και επιλέχθηκε στην τελική επτάδα, μαζί με την Τουρκία, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Πορτογαλία, το Μαυροβούνιο και τη Σλοβακία. Οι κριτές θα κρίνουν τα έργα, για την τελική επιλογή ενώ οι ψήφοι του κοινού θα προσμετρηθούν στην τελική επιλογή των κριτών σε ένα ποσοστό, αφού καλούνται όλοι να αναδείξουν το άρθρο που τους εκφράζει περισσότερο. Μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε τα άρθρα μας, στην ιστοσελίδα του σχολείου, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο