Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣΣχολικές δράσεις

Κρήσσα Γη, Κρητών Πολιτεία

Μια σύμπραξη τριών σχολείων στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο Εθνικό Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση.  Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος το οποίο είχε ως θεματικό άξονα την μικρή αλλά σημαντική πρόταση: «κι αν ήσουν εσύ»;

Το σχολείο μας σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου και το 7ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, δημιούργησε ένα βίντεο που στόχο είχε να αναδείξει την αποδοχή των ατόμων με Αναπηρία, την αλληλεπίδραση και φυσικά τη Συμπερίληψη.

Η αρχαία Κνωσός, οι αρχαίες γιορτές, τα χρώματα της Κρήσσας γης, η Πολτεία των Κρητών. Και στη μέση ο Λαβύρινθος. Όπου το αίνιγμά του, θα αποτελεί πάντοτε σημείο αναφοράς. Ίσως μια υπερκόσμια διέξοδος της ψυχής, ύστερα από πολύχρονη μάχη με επίγειους πειρασμούς. Ίσως μια αέναη πορεία προς τη συμπαντική ολότητα. Ίσως ακόμα ένα αρχέγονος συμβολισμό που θα αντανακλάται εσαεί στην ανθρώπινη διάνοια.

Ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, στο περιοδικό «Απολλώνιο Φως», δίνει μια διεισδυτική ερμηνεία σχετικά με τον συμβολισμό του Λαβύρινθου: «Στο εσωτερικό επίπεδο ο Λαβύρινθος σχετίζεται με το βαθύτερο ψυχικό μέρος του ανθρώπου, η δε διερεύνησή του υποδηλώνει την αέναη προσπάθεια του αναζητητή να γνωρίσει την ενδόμυχη προσωπικότητά του και διά μέσου περίπλοκων και δαιδαλωδών διαδρόμων να ανεύρει τον μίτο της Αριάδνης, όπου στην προκειμένη περίπτωση σχετίζεται με την ενδοσκόπηση και την απόκτηση της αυτογνωσίας». (διαβάστε περισσότερα στο σύνδεσμο: https://simerini.sigmalive.com/article/2016/6/28/taxideuontas-ston-laburintho-tes-knosou/

Η ηχογράφηση του κειμένου, έγινε από τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου, ενώ οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου ανέλαβαν να πλαισιώσουν τη μαθήτρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου και να εκφραστούν ελεύθερα τονίζοντας πως η συνεργασία δημιουργεί όμορφα αποτελέσματα που οδηγούν στην ανάδυση του συναισθήματος και τη Συμπερίληψη! Η εργασία μας παρουσιάστηκε στην τελική  εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο. Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του βίντεο στο συνημμένο PDF.

Για το project, συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Μαυροειδής Γιώργος, Μαρία Νικολαϊδου, Καλουδιώτη Μαρία, Φασουλάκη Μαρία με χορογραφίες από τις: Ράνια Καλαθάκη και Μαρία Καλαϊτζάκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο