Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣΣχολικές δράσεις

Η ποίηση εντός μας!

«Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα» θα μας πει ο Γ. Σεφέρης! Και αυτό το διαπιστώσαμε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης.
Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου, 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και Νένα Βενετσάνου, ένας ζωντανός θρύλος του ελληνικού πενταγράμμου.

Μαγευτήκαμε από την καθηλωτική της παρουσία. Από την αγάπη της για την ποίηση, τη μουσική, τη ζωή. Ακριβώς αυτό που θέλαμε να ακούσουμε, να δούμε και να «γευτούμε»!

Ήταν τιμή για τα σχολεία μας η παρουσία της και η συνομιλία μαζί της. Στο επίκεντρο οι μαθητές με ερωτήματα που αφορούσαν την Ποίηση, τη Μελοποιημένη Ποίηση, την πορεία της στη Μουσική, το Θέατρο, τη συνεργασία της με Μεγάλους Συνθέτες και Ποιητές. Ελύτης, Σεφέρης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Λεοντής, αλλά και Llouis Llach, Chante Paul Eluard, μερικά ονόματα θρύλοι!

Της τραγουδήσαμε όμως, κι εμείς. Το «Μαγισσάκι» σε ποίηση Ο. Ελύτη και μουσική της Νένας, από τη χορωδία μας (κοινή χορωδία), η οποία απέδειξε αυτό που λέει το τραγούδι: Ότι, η ποίηση μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, οποτεδήποτε και μας αφορά όλους!
Οι ποιητές μίλησαν για την ποίηση. Σε δυο γραμμές συμπίεσαν αυτό που εμείς ονομάζουμε ποίηση!

Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991) : «Η ποίηση δεν είναι παρά ένας μεγεθυντικός φακός της πραγματικότητας. Η μεγέθυνση των αληθινών διαστάσεων του ανθρώπου και του κόσμου που μας περιβάλλει, μπορεί να μας μεταδώσει την αίσθηση του μεγαλείου της ζωής την οποία είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε».

Μανώλης Αναγνωστάκης (1925- 2005) : «Η ποίηση δεν είναι ο τρόπος να μιλήσουμε αλλά ο καλύτερος τοίχος να κρύψουμε το πρόσωπό μας».

Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) : «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα».

Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) : «Η ποίηση είναι το άλλο πρόσωπο της υπερηφάνειας».

Τίτος Πατρίκιος (1928): «Η ποίηση είναι μια λύτρωση ατομική – αν όχι ανάδειξη».

Υπεύθυνοι δράσης: Γιώργος Μαυροειδής, Τζένη Γιανναδάκη, Ιωάννα Παπαδάκη

Μετάβαση στο περιεχόμενο