Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔιαγωνισμοίΔΡΑΣΕΙΣΣχ. Έτος 2021-2022

Όταν λέμε όλοι, εννοούμε … όλοι!

Στον απόηχο του 6ου διεθνή μαθητικού διαγωνισμού «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», κατά το σχολικό έτος 2021-2022 και πριν ακόμα ξεκινήσει ο 7ος, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των μαθητικών εργασιών που διακρίθηκαν. Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από: τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών,  το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. Επίσης, συμμετείχε στην οργάνωση η  Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια) τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Το σχολείο μας, εφαρμόζοντας για άλλη μία φορά τις συμπράξεις, κατάφερε πολλά. Η σύμπραξη στην εκπαίδευση, δηλαδή η συνεργασία ανάμεσα σε διάφορα σχολεία οποιασδήποτε βαθμίδας ή δομής, συνεισφέρει ουσιωδώς στην διαμόρφωση δημοκρατικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, όπου μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα οι διαφορετικές απόψεις και να ακούγονται όλες οι φωνές, επιζητώντας την κοινωνική συνοχή και γιορτάζοντας την ποικιλομορφία. Με το παραπάνω σκεπτικό, ως σχολείο, συμμετείχαμε στο διαγωνισμό για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά και για άλλη μία φορά, καταφέραμε να διακριθούμε και μάλιστα σε σημαντικές κατηγορίες όπως: 1ο βραβείο στην κατηγορία «Σχολική εφημερίδα», μία εφημερίδα με τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» που «στήθηκε» από τρία σχολεία Ειδικής Αγωγής (Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Βέροιας, Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Νάουσας, ΕΝΕΕΓΥΛ Βέροιας)  και το  Γυμνάσιο Νεάπολης, ενώ με τους ίδιους συντελεστές, διακριθήκαμε και στην Κατηγορία «Ιστοσελίδα» με τίτλο: Πόντου Μνημοσύνη, αποσπώντας πάλι το 1ο βραβείο.

Στην κατηγορία «Ταινία Μυθοπλασίας» με τίτλο «Κι ανασπάλω ρίζα ‘μ», συμπράξαμε με το 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου και το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, αποσπώντας το 3ο βραβείο. Και όλα αυτά σε ένα και μοναδικό στόχο που έχουμε θέσει ως σχολείο και ως Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής :Τη Συμπερίληψη!

Συμπερίληψη λοιπόν, στην εκπαίδευση σημαίνει ότι κάθε μαθητής νοιώθει ότι έχει αξία, ότι τον σέβονται και ότι μπορεί να βιώσει με χαρά μια ξεκάθαρη αίσθηση του «ανήκειν». Στο δρόμο για αυτή την ιδανική κατάσταση όμως, υπάρχουν πολλά εμπόδια. Οι διακρίσεις, τα στερεότυπα και η αποξένωση αποκλείουν πολλούς, ιδιαίτερα τα άτομα με Αναπηρία. Αυτό που εμείς ως σχολείο προσπαθούμε να «αποκηρύξουμε» είναι ακριβώς ό,τι προβάλει ως εμπόδιο. Και νομίζουμε πως τα έχουμε καταφέρει βλέποντας τις μεγάλες αγκαλιές τόσο των συμπολιτών μας, όσο και όλου του κόσμου. Ιδιαίτερη χαρά στην εκδήλωση της τελετής βράβευσης, ήταν η παρουσία «θρύλος» του ελληνικού αθλητισμού, η Ολυμπιονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, η οποία εκπροσωπώντας τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απένειμε βραβεία σε αρκετά σχολεία! Για την παραλαβή των βραβείων το σχολείο μας, εκπροσωπήθηκε από τον Εκπαιδευτικό κ. Γιώργο Μαυροειδή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο