Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣΔράσεις Εργαστηρίου ΓεωπονίαςΕργαστήριο Γεωπονίας Τροφίμων και ΠεριβάλλοντοςΕργαστήριο Μαγειρικής-ΖαχαροπλαστικήςΚοινωνικός ΛειτουργόςΣχολικές δράσεις

Μάθε μας για τα Χριστούγεννα στη χώρα σου! 2η μέρα: Ταξίδι στην Πολωνία!

Δεύτερη μέρα σήμερα και μαθαίνουμε για το Χριστουγεννιάτικο makowiec. Μία πίτα σαν τον γνωστό μας κορμό που το σκούρο χρώμα είναι ένα μείγμα παπαρουνόσπορου.

Τη συνταγή, μας έφτιαξε η κα Μάγδα Λανς και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η γεύση του, ήταν για εμάς κάτι το πρωτόγνωρο.  

Τη διαφορά στο γλυκό την κάνει το Masa macowa ή makovaya massa. Ένα σκουρόχρωμο μείγμα μυρωδικών υλικών, που αποτελείται από παπαρουνόσπορο, σταφίδες, φλούδες πορτοκαλιού, ταχίνι, σοκολάτα και γλυκόζη. Το σίγουρο είναι πως δεν περιέχει συντηρητικά! Η γεύση του πορτοκαλιού και του ταχινιού κυριαρχεί έναντι της γεύσης της παπαρούνας και αυτό νομίζουμε απογειώνει το γλυκό!

Το makovaya massa τυλίγεται σε ένα ρολά από ένα κλασσικό ζυμάρι άλευρου, μαγιάς, αβγών, γάλακτος και βουτύρου. Το ρολό, τυλίχτηκε σε λαδόκολλα και στη συνέχεια ψήθηκε στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, στους 200 βαθμούς.

Και όπως μας λέει η Szymborska Wislawa στο ποίημά της «Ουρανός»:

Κι όταν μας χωρίζουν
επτά βουνά και ποτάμια
είναι τα βουνά και τα ποτάμια
που τα εντοπίζουμε αμέσως απ’ τον χάρτη.

Η δράση είναι συνέχεια της Χριστουγεννιάτικης δράσης: Μάθε μας τη χώρα σου και υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, είναι οι: Γιώργος Μαυροειδής, Μαριάννα Σταυρουλάκη και Ζηνοβία Δεμέτζου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο