Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣΔράσεις Εργαστηρίου ΓεωπονίαςΕργαστήριο Γεωπονίας Τροφίμων και ΠεριβάλλοντοςΕργαστήριο Μαγειρικής-ΖαχαροπλαστικήςΚοινωνικός ΛειτουργόςΣχολικές δράσεις

Μάθε μας για τα Χριστούγεννα στη χώρα σου! 1η μέρα: Ταξίδι στη Γεωργία!

Μία δράση που σκοπό έχει να φέρει τους μαθητές μας κοντά στους μετανάστες και στους πρόσφυγες που ζουν στον τόπο μας τις μέρες των Χριστουγέννων να δούμε και να μάθουμε πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη χώρα τους. Σαν αντίδωρο της δράσης μας, αυτά τα «ταξιδιάρικα Χριστούγεννα» θα μας χαρίσουν μία συνταγή του τόπου που θα «επισκεφτούμε» νοητά.

Πρώτο ταξίδι, πρώτη στάση, η μακρινή Γεωργία. Από τη Γεωργία, οι κυρίες Λάινε Παπίτζε και Αναστασία Κιλάδζε, κάτοικοι Αγίου Νικολάου μας γνώρισαν τη Χριστουγεννιάτικη χώρα τους.

Όπως μας είπαν, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιεί το παλιό ημερολόγιο! Την ημέρα των Χριστουγέννων, πολλά παιδιά θα πάνε σε ένα «Alilo», μια παρέλαση δηλαδή, που γίνεται στους δρόμους. Θα ντυθούν με χριστουγεννιάτικες στολές αλλά και με τα χρώματα της σημαίας της πατρίδας τους, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Τραγουδούν όλοι μαζί τα κάλαντα με τις υπέροχες μελωδικές τους φωνές! Στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζουν και το ονομάζουν «Τσιτσιλάκι», χαράζουν γραμμές έτσι που να μοιάζουν σαν τη μακριά γενειάδα του Μεγάλου Βασιλείου και το στολίζουν με κάθε λογής μικρά φρούτα και γλυκά.

Στη συνέχεια, γνωρίσαμε την παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη συνταγή της περιοχής τους, το Sashobao gvedzeli. Μία γεμιστή πίτα με φέτα και μοτσαρέλα, όπου στη μέση κρύβεται ένα ολόκληρο βραστό αβγό.

Λίγα υλικά, απλά, χωρίς υπερβολές! Αλεύρι, μαγιά, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη, νερό, φέτα και μοτσαρέλα και φυσικά ένα βρασμένο αβγό. Αφού πλάσουμε το ζυμάρι το αφήνουμε να φουσκώσει και το μοιράζουμε σε μικρές μπάλες. Μπάλες επίσης, κάνουμε και το τυρί (φέτα και μοτσαρέλα). Ανοίγουμε τη ζύμη σε κύκλο με τα δάκτυλα, τοποθετούμε τη μπάλα τυριού στο κέντρο και την απλώνουμε στη μισή πίτα. Στο κέντρο, βάζουμε το αβγό και κλείνουμε το ζυμάρι μας δίνοντάς του το σχήμα ενός μισοφέγγαρου. Στη συνέχεια αλείφουμε το Sashobao gvedzeli με αβγό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Τρώγεται ζεστό και μάλιστα τελειώνει στο λεπτό, αφού είναι πολύ νόστιμο!

Sashobao gvedzeli, φτιάξαμε όλοι. Εκπαιδευτικοί και μαθητές. Κάθε ένας, με το δικό του μοναδικό τρόπο πάντα όμως, με την επίβλεψη της Λάινε! Κοινό όλων των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων, ήταν η καταπληκτική γεύση!

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνδιδασκαλία με το Μάθημα των Στοιχείων Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και της Μαγειρικής. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν οι: Μαυροειδής Γιώργος, Σταυρουλάκη Μαριάννα και Δεμέτζου Ζήνα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο