Τί είναι αυτό που μας ενώνει;

Την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου γιορτάσαμε στο σχολείο μας την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία  με σύνθημά μας “Εγώ & Εσύ: αυτό που μας ενώνει”, πραγματοποιώντας κοινές δράσεις με ομάδα μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου.

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της ημέρας, οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου, με την ομάδα μαθητριών του 1ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου έπαιξαν, μαγείρεψαν και δημιούργησαν!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση δύο βίντεο, στο αμφιθέατρο του 1ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, τα οποία δημιουργήθηκαν από συμπράξεις του σχολείου μας με το 1ο ΓΕΛ, το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Νηπιαγωγείο Αγ. Νικολάου.

Το πρώτο βίντεο με τίτλο “Υπάρχω, Υπάρχεις, Συνυπάρχουμε”, το οποίο πραγματεύεται τις προκαταλήψεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία, απέσπασε το 1ο βραβείο (Ειδικών Σχολικών Μονάδων) στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους “CINEMA διάβασες;” (https://www.youtube.com/watch?v=qPemsVzPTaU&t=236s),

ενώ το δεύτερο βίντεο με τίτλο “Τι είναι αυτό που μας ενώνει” (https://www.youtube.com/watch?v=vtpR-yNM-qA&feature=emb_imp_woyt), παρουσιάζει κάποια από όλα αυτά που μας “ενώνουν” με τα άτομα με αναπηρία.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν τρεις παράλληλες δράσεις στους χώρους του σχολείου μας. Η πρώτη δράση αφορούσε στη συμμετοχή μαθητών στο παιχνίδι “ΚΠΕ-ζοντας αειφορικά”, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούν τα τέσσερα ΚΕΠΕΑ Κρήτης (πρώην ΚΠΕ). Οι παίκτες παίζοντας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να προβληματιστούν και να σκεφτούν τρόπους αντιμετώπισής των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Κρήτης.

Η δεύτερη δράση, έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Μαγειρικής, όπου οι μαθητές παρασκεύασαν αλμυρά πιτάκια και γλυκά κρουασανάκια, καθώς επίσης προετοίμασαν μπουφέ με υπέροχα κεράσματα, ακολουθώντας τις οδηγίες της καθηγήτριας Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής κ. Σταυρουλάκη Μαριάννας.

Τέλος, η τρίτη δράση έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να αλληλεπιδράσουν και να συνεργαστούν στο Εργαστήρι Δημιουργίας Χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Τα στολίδια είχαν προπαρασκευαστεί με αλευροζύμη από τους μαθητές του σχολείου μας και διακοσμήθηκαν με πολύχρωμες τέμπερες και λαμπερές χρυσόσκονες!

Η όμορφη αυτή εκδήλωση έληξε συμβολικά, με τη φύτευση τεσσάρων ελαιοδενδρυλίων, ένα για το κάθε ΚΕΠΕΑ Κρήτης!

Την οργάνωση και την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκα: η Δεμέτζου Ζηνοβία, Κοινωνική Λειτουργός, η Παπαδάκη Ανδριανή, Ψυχολόγος, ο Μαυροειδής Γιώργος, εκπαιδευτικός Γεωπονίας Ε.Α.Ε., η Σαρρή Κατερίνα, Αγγλικής Φιλολογίας και η Λυμπεροπούλου Ελένη, Φιλόλογος ΕΑΕ, ενώ για την πραγματοποίησή της εργάστηκαν όλοι οι μαθητές και οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου!

Ευχαριστούμε θερμά: τον κ. Αποστολάκη Νικόλαο, Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου για τη συμμετοχή ομάδας μαθητριών και εκπαιδευτικών του σχολείου του στην εκδήλωσή μας και την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του σχολείου του, καθώς και τους: Μυλωνάκη Στράτο, Βαμβουλάκη Χάρη και Δρούγα Έλσα, μέλη της  Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας – Νεάπολης.

Τέλος, ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες των δύο σχολείων για την υποδειγματική συνεργασία τους σ’ αυτή τη δράση, αποδεικνύοντας έμπρακτα σε όλους μας ότι αυτό μου μας ενώνει είναι: η αγάπη, η αλληλεγγύη, «Το Εγώ και το Εσύ μαζί»!

Σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές!

Μετάβαση στο περιεχόμενο