Γλυκός Χριστουγεννιάτικος πειρασμός!
Ένα από τα μεγάλα διλήμματα της ζωής, πλάι στο Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός, Καζαντζίδης ή Μπιθικώτσης, Βουγιουκλάκη ή Καρέζη, Μπητλς ή Ρόλινγκ Στόουνς, Πελέ ή Μαραντόνα είναι και το κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Με αμύγδαλα, με επικάλυψη σοκολάτας, με τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι, με βουτιά σε λαχταριστό σιρόπι, με πλούσια ποσότητα μελιού, με δόση ευτυχίας;
Απ’ όλα τα διλήμματα όμως, αυτό που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε σήμερα, ήταν το «κουραμπιές» ή «μελομακάρονο»;
Όπως και να το κάνουμε το μελομακάρονο είναι ένας πραγματικά γλυκός Χριστουγεννιάτικος πειρασμός. Το μέλι και η ζάχαρη έχουν παντρευτεί σε έναν ιδανικό γάμο, που κρατάει χρόνια, και μάλιστα έχει νικήσει και το σκοτάδι. Γιατί; Διότι οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν «μακαρία», έναν μικρό άρτο στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου, μετά από τις κηδείες. Η «μακαρωνία» ήταν η βραδινή δέηση προς τον εκλιπόντα. Αργότερα, η μακαρία βούτηξε στο σιρόπι μελιού και έγινε μέλι και μακαρία ίσον μελομακάρονο.
Σήμερα ετοιμάσαμε ένα δίσκο στο φιλόξενο χώρο του Λασιθιώτικου φούρνου. Το μοναδικό χαρακτηριστικό του μελομακάρονου, εκείνου που το έκανε ξεχωριστώ, είναι πως φτιάχτηκε με ελαιόλαδο, χωρίς βούτυρο. Φυσικά η ζάχαρη και το μέλι, έδωσαν ένα σιρόπι που τόνωσε και αποθέωσε τη μοναδικότητα της γεύσης. Σ’ αυτό ήρθε και βοήθησε η γεύση από κανέλα, γαρίφαλο, το πολύ πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός) και φυσικά το τριμμένο καρύδι.
Αν το προτιμά κανείς με λιγότερο καρύδι, λιγότερο σιρόπι, πιο «μπισκότο» και λιγότερο γλασέ, είναι ένα θέμα-πρόκληση για τον καθένα ξεχωριστά. «Μου έπεσε παραπάνω σιρόπι», μας είπε ο φίλος μας pastry chef, αλλά στην πραγματικότητα αυτό θέλαμε κι εμείς.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μαυροειδής Γιώργος, Δεμέτζου Ζήνα