Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου σε… Ντακομαχίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις»

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στα «6α Κρητικά Μαγειρέματα του Δρόμου» με θέμα «Η Κρητική διατροφή μέσα από σύγχρονες συνταγές», που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίου Νικολάου την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025 στον Άγιο Νικόλαο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Τουρισμού, παρουσιάζοντας το πρωτότυπο πιάτο με τίτλο: «Ντακομαχίες: Παράδοση vs Καινοτομίας».

Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ελένη Κοτάκη και Λανς Λάουρα, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Γιώργο Μαυροειδή, παρουσίασαν μια δημιουργική πρόταση που συνδύασε την αυθεντική γεύση της κρητικής παράδοσης με τη φρεσκάδα της γαστρονομικής καινοτομίας.

Συγκεκριμένα, ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος με κρίθινο παξιμάδι, ώριμη ντομάτα, ξινομυζήθρα, ελιές και κάπαρη «συναγωνίστηκε» τη σύγχρονη εκδοχή του, η οποία βασίστηκε σε φτάζυμο παξιμάδι, ντομάτα και αβοκάντο, αποτυπώνοντας τον ντάκο ως μια γευστική γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα.

Η συμμετοχή του σχολείου μας τιμήθηκε με Τιμητικό Έπαινο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο διαγωνισμός συγκέντρωσε δυνατές συμμετοχές επαγγελματιών και συλλόγων. Η κριτική επιτροπή μίλησε με ενθουσιασμό για την προσπάθεια, ενισχύοντας το όραμα του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, να προάγει τη σωστή διατροφή, τη βιώσιμη αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και τη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από την τοπική παραγωγή, αναδεικνύοντας την αξία των προϊόντων της περιοχής μας.

Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά:

  • τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Μανόλη Μενεγάκη
  • τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μανούσο Πεδιαδίτη
  • τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Τάσο Παπαδάκη
  • την Κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού
  • τους γονείς των μαθητριών
  • τον κ. Γιώργο Κοτάκη και το Κτήμα Βασιλάκη για την ευγενική προσφορά προϊόντων

Η διάκριση αυτή αποτελεί έμπνευση και κίνητρο για τους μαθητές μας να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, τη γνώση και τον σεβασμό στην κρητική διατροφή και παράδοση. Παράλληλα, δίνει δύναμη και στους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν με αφοσίωση το έργο τους, καθοδηγώντας τους μαθητές σε νέες δημιουργικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες.