Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣΣχολικές δράσεις

5α Μαγειρέματα του δρόμου

Στις 27 Σεπτεμβρίου, στον Άγιο Νικόλαο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στήθηκε όπως κάθε χρόνο το μεγαλύτερο υπαίθριο τραπέζι. Ίσως να είναι η μεγαλύτερη γαστρονομική συνάντηση της χώρας, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό και στην οποία συμμετέχουν διάσημοι και βραβευμένοι Chef , οι οποίοι χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα, μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά (τα περισσότερα παραδοσιακά φαγητά Κρήτης).

Ήμασταν κι εμείς εκεί. Με τους πιο νόστιμους και λαχταριστούς πάγκους κατά κοινή ομολογία. Μαζί μας, η ex grill chef Μυρσίνη Λαμπράκη με τον χαμογελαστό Θοδωρή οι οποίο πρόσφεραν στους επισκέπτες «Καπρικό καπνισμένο με Λεμονόφυλλα» και «Μπιφτέκι Κοτόπουλο με μυρωδικά». Επίσης, μαζί μας η ex chef Νανά Καμπούρα, μνημονεύοντας τον αγαπημένο μας πάτερ Επιφάνειο, μαγειρεύοντας Λεοντόψαρο με κολοκυθάκια με μία σάλτσα λεμονιού και κρεμμυδόζουμο, με μια παραδοσιακή Αγιορίτικη συνταγή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απολαύσαμε παραδοσιακές συνταγές από τους chef των ξενοδοχείων της περιοχής και από τους προσκεκλημένους exchef: Σωτήρη Ευαγγέλου, Αλεξανδρο Τσιοτίνη, Μανώλη Παπουτσάκη, Μίλτο Αρμένη, Μιχάλη Χάσικο, Χρήστο Λάππα, Τάσο Ζησόπουλο, Γιάννη Λουκάκο, Τάσο Πρωτοψάλτη, Δημήτρη Ρουσουνέλο, Δημήτρη Παπαδάκη, Άγγελο Μπακόπουλο κά.

 Όπως μας έχει μάθει η ψυχή αυτής της μεγάλης συνάντησης και φίλος του σχολείου μας, exche Γιάννης Μπαξεβάνης, η στήριξη των τοπικών προϊόντων, είναι αποφασιστικής σημασίας για την βιωσιμότητα και την αειφορία. Η οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, μας αφορά όλους ως υπεύθυνους πολίτες και καταναλωτές.

Οι στόχοι της εκδήλωσης ήταν πολλοί και φυσικά σημαντικοί και υλοποιήσιμοι. Όλοι αφορούσαν στους πολίτες και φυσικά στους μαθητές, τους αυριανούς καταναλωτές. Μερικοί απ’ αυτούς είναι να μπορέσουν οι πολίτες: Να ευαισθητοποιηθούν και να μάθουν για τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. Να ενημερωθούν για τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής και τις ιδιαίτερες διαδικασίες παραγωγής τους, να κατανοήσουν την συμβολή της τοπικής παραγωγής, στην απασχόληση και γενικά στην τοπική ανάπτυξη. Να κατανοήσουν τη σχέση της τοπικής παραγωγής και τοπικής κατανάλωσης, με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων και την αειφόρο ανάπτυξη. Τέλος, να κατανοήσουν την αναγκαιότητα συμμετοχής όλων μας στην προσπάθεια για την αειφορία!  

Ειδικά για τη χώρα μας, που ο πρωτογενής τομέας και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτόν, μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στο μέλλον για την οικονομική βιωσιμότητά της.

Αν εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που μας παρέχει το κλίμα, η ποικίλη γεωμορφολογία, η πλούσια βιοποικιλότητα γενικά, αλλά και ειδικά η αγροτική μας βιοποικιλότητα καθώς και η μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτότητα, μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να κάνουμε θαύματα όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει συνεχώς ο κ Γιάννης Μπαξεβάνης! Αρκεί να στραφούμε στην ποιότητα και να επενδύσουμε στην μοναδικότητα των προϊόντων μας, αφού εκτός των άλλων είναι αδύνατο να ανταγωνιστούμε διεθνώς ομοειδή προϊόντα που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες και μπορεί να διατίθενται έτσι σε χαμηλές τιμές, η ποιότητά τους όμως, είναι πολύ υποδεέστερη της ποσότητες που παράγονται στην περιοχή μας.

Η διοργάνωση ήταν από τον ΠΟΑΔΑΝ και τον Δήμο Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Μπαξεβάνη τους οποίους ευχαριστούμε θερμά που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο μεγάλο τραπέζι που στήθηκε στην πόλη μας. Ευχαριστούμε όμως, και όλους όσοι βοήθησαν προσφέροντάς μας προϊόντα όπως: Το κρεοπωλείο «ΛΙΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ», το Super Market ΑΡΙΑΔΝΗ, Δημοσθένης Μεθυμάκης – Γιάννης Μηναδάκης, το Super Market XΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ, την κ. Αθανασία Παυλάκη – Κανελλοπούλου, τον κ. Μάνο Δερμιτζάκη, τον κ. Μανόλη Πατεράκη, την αλυσίδα Blue gr και τα ξενοδοχεία της: Μinos Beach και Minos Palace, ιδιαίτερα τον κ. Στράτο Πατσάκη. Το Bioaroma, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας – Νεάπολης, τους Μαθητές και τους γονείς. Χωρίς αυτούς, θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Αφήνουμε στο τέλος την Μυρσίνη Λαμπράκη και τη Νανά Καμπούρα, που με την ευαισθησία τους, την αγάπη τους και την ανιδιοτελή προσφορά τους προσέφεραν στο σχολείο μας τα μέγιστα.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μαυροειδής, Μανόλης Φιορέντζης και Ζήνα Δεμέτζου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο