Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔιαγωνισμοίΔΡΑΣΕΙΣΣχ. Έτος 2022-2023

Οι Διακρίσεις συνεχίζονται…

Το Οχυρό Ιστίμπεη, ήταν ένα από τα Οχυρά της γραμμής Μεταξά στην περιοχή Μακεδονία-Θράκη, το οποίο μαζί με τα γειτονικά Κελκαγιά και Αρπαλούκι, κάλυπτε τον υποτομέα Θύλακος.
Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρών Ιστίμπεη, διοργάνωσε τον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό, με θέμα: «Η Μάχη των Οχυρών». Το σχολείο μας, συμμετείχε σε τέσσερεις κατηγορίες στο διαγωνισμό και κατάφερε να αποσπάσει δύο σημαντικές διακρίσεις αποδεικνύοντας πως: «οι λαοί που δε βλέπουν τους προγόνους τους, δεν βλέπουν ούτε τους απογόνους τους»!
Το ποίημα, ένα μοιρολόι στον Λοχία Δημήτρη Ίτσιο σε έμμετρο λόγο, απέσπασε ως ποίημα το 1ο βραβείο. Αφορά στο Λοχία που αποφάσισε να υπερασπιστεί μόνος το Πολυβολείο Π8 στην Ομορφοπλαγιά του όρους Μπέλλες. Ένα μικρό απόσπασμα από το ποίημα μας λέει:

«Οι παπαρούνες του αγρού κόκκινο στάζαν αίμα
κι όλα τα αγριολούλουδα, άνθιζαν κι ήταν ψέμα.
Πήγα να κόψω μερικά και πιο ξερά γενήκαν
μαράθηκαν στη σκέψη σου κι άρωμα πια δεν είχαν.
…………………………………………………………….
Όπου κοιτάξω και σταθώ, βλέπω τα δυο σου μάτια
σαν της Ελλάδας γαλανά σαν τ’ ουρανού τα δάκρυα.
Απρίλης ήταν σκοτεινός και των εχθρών η βία
Έκοψε τη ανάσα σου… χρονιά Σαραντατρία!».

Το επόμενο βραβείο ήρθε με το Διήγημα: «Εν καιρώ πολέμου: Μνήμη μιας ημέρας», και απέσπασε 2ο βραβείο. Το αφιερώσαμε στον αείμνηστο Γιάννη Κόζαρτση, που απεβίωσε στις 6 Ιανουαρίου 2023 σε ηλικία 106 ετών και ο οποίος ήταν ένας εκ των δύο στρατιωτών που παρέμειναν και πολέμησαν μαζί με τον Λοχία Ίτσιο στην τελευταία του μάχη στο Πολυβολείο Π8!

Ένα μικρό απόσπασμα του διηγήματος μας λέει:

«Ύστερα, ήρθαν οι Γερμανοί για να υποκλιθούν μπροστά μας. Σύντομος ήταν ο διάλογός του Λοχία με το μεταφραστή του Γερμανού Στρατηγού, πριν ακουστεί ο έσχατος πυροβολισμός:
– Ποιος είναι ο Διοικητής σου στο πυροβολείο;
– Εγώ είμαι, απάντησε ο Λοχίας μας!
– Δεν υπάρχει αξιωματικός;
– Οχι!
– Ξέρεις ότι για χάρη σου χάθηκε ένας αντισυνταγματάρχης και 238 στρατιώτες;
– Λυπάμαι, αλλά υπερασπίζομαι την πατρίδα μου.
………………………………………………
« Ίτσιος Δημήτριος του Ευσταθίου» φώναξα μ’ όλη τη δύναμη της φωνής μου, που βγήκε βαθιά μέσα από τα σωθικά μου, καθώς απομακρυνόμουν!
«Παρών!», αντιλάλησαν τα βουνά της Μακεδονίας και ανατρίχιασαν μέχρι και οι εχθροί».

Στο διαγωνισμό, συμμετείχαμε και σε άλλες δύο κατηγορίες: Στην κατηγορία «Τραγούδι» σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη και στην κατηγορία «Ταινία» σε συνεργασία με το 2ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο