Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣΣχολικές δράσεις

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139).

Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Για το έτος 2022, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι: «Ποιοτική εκπαίδευση για όλους».

Με δεδομένη τη «συνέχεια» σε δράσεις, του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου και του 1ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, την Παρασκευή 1 Απριλίου, έγινε ενημέρωσης των μαθητών της Α’ τάξης του ΓΕΛ από εκπαιδευτικούς του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου, σε θέματα που αφορούν στον αυτισμό.

Η εκδήλωση η οποία ξεκίνησε με το βίντεο «Τι είναι αυτό που μας ενώνει» το οποίο δημιουργήθηκε από τους μαθητές των δύο σχολείων την 3η Δεκέμβρη, είχε δύο μέρη. Στο πρώτο, έγινε αναφορά στον αυτισμό από τους Διευθυντές των δύο σχολείων, της κ. Αγορίτσας Οικονόμου και του κ. Νίκου Αποστολάκη. Στη συνέχεια η Κοινωνική Λειτουργός Ζήνα Δεμέτζου και Γιώργος Μαυροειδής, μίλησαν αναλυτικά και με παραδείγματα για το τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα άτομα που έχουν αυτισμό.

Σκοπός της δράσης ήταν να μεταφερθούν στους μαθητές τα μηνύματα πως: εάν κάποιο άτομο έχει αυτισμό δεν πρέπει να είναι λόγος αποκλεισμού, αλλά να έχει πρόσβαση σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας που του αξίζει να ζει και να είναι ισότιμο μέλος της. Επίσης, πως η ισότητα είναι δημόσια αναγνώριση, η οποία έχει εδραιωθεί και που αξίζει να δοθεί μεγάλη προσοχή από όλους μας ιδιαίτερα στα άτομα με Αυτισμό ή άλλη Αναπηρία και φυσικά, πως ο φόβος προς την αναπηρία, είναι η μεγαλύτερη αναπηρία.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ που συμμετείχαν στο διαγωνισμό: Κύπρος Ελλάδα Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες, σε σύμπραξη με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ., κατέθεσαν την εμπειρία τους από τις συνεργασίες με τους μαθητές των άλλων σχολείων στους συμμαθητές τους και σκόρπισαν συγκίνηση στην αίθουσα εκδήλωσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις Εκπαιδευτικούς του 1ου ΓΕΛ, Σαρρή Κατερίνα και Λυμπεροπούλου Ελένη, οι οποίες αφού συνεχάρησαν τους μαθητές των δύο σχολείων, εξέφρασαν την επιθυμία τους για σύμπραξη, τα επόμενα σχολικά έτη.

Στο τέλος της εκδήλωσης, προβλήθηκε η ταινία Μυθοπλασίας με τίτλο: «Γη απόντων» και η οποία διακρίθηκε στο διαγωνισμό Κύπρος Ελλάδα Ομογένεια, Εκπαιδευτικές Γέφυρες, αποσπώντας το 1ο βραβείο.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μαυροειδής, Ζήνα Δεμέτζου, Ελένη Πλεξουσάκη, Σαρρή Κατερίνα, Λυμπεροπούλου Ελένη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο