Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣΔράσεις Εργαστηρίου ΓεωπονίαςΕργαστήριο Γεωπονίας Τροφίμων και ΠεριβάλλοντοςΕργαστήριο Μαγειρικής-ΖαχαροπλαστικήςΚοινωνικός ΛειτουργόςΣχολικές δράσεις

Μάθε μας για τα Χριστούγεννα στη χώρα σου! 4η μέρα: Επιστροφή στην Κρήτη!

Ένα όμορφο, γλυκό ταξίδι τελείωσε σήμερα. Με την επιστροφή στο νησί μας και την παρασκευή του πιο γνωστού και παραδοσιακού γλυκού της Κρήτης τα «ξεροτήγανα». Το ρόλο του ζαχαροπλάστη ανέλαβε η συνάδελφος Ιωάννα Παπαθανασάκη Γεωπόνος και η οποία αποδείχτηκε εξαιρετική ζαχαροπλάστης.

Είναι γνωστό ότι τα ξεροτήγανα είναι το γνησιότερο χριστουγεννιάτικο γλυκό σε όλο το νησί. Πράγματι, και στην ανατολική και στη δυτική Κρήτη τα ξεροτήγανα είναι «εκ των ων ουκ άνευ» κυρίως της Πρωτοχρονιάς. Είναι ένα γλυκό με απλά υλικά αλλά ο τρόπος κατασκευής τους είναι ιδιαίτερα περίτεχνος και ψημιθευτός. Ήταν μία δοκιμασία από τις πεθερές προς τις υποψήφιες νύφες. τρόπο κατασκευής. Γι’ αυτό τελευταία λίγες –παλιές- νοικοκυρές το φτιάχνουν στο σπίτι.

Τα ξεροτήγανα, όπως λέμε στην Κρήτη, δεν έχουν λερ(γ)για, δηλαδή δεν καταλύουν τη νηστεία των Χριστουγέννων. Είναι νηστίσιμο γλυκό, αν και είναι παραδοσιακό του Δωδεκαημέρου. Δεν έχουν αυγά όπως τις δίπλες και τα αυγοκαλάμαρα. Για να τα φτιάξουμε χρειαζόμαστε συνήθως βοηθό γιατί πρέπει να τηγανίζεται η ζύμη μόλις ανοίξουμε το φύλλο. Αλλιώς ξεραίνεται και σπάει.

Τα υλικά τους είναι ιδιαίτερα απλά. Λίγο αλεύρι, λίγη ρακή και νερό για να φτιάξουμε τη ζύμη. Για το σιρόπι, λίγη ζάχαρη, νερό φυσικά και αγνό μέλι. Και για το πασπάλισμα, κανέλα, σουσάμι και καρύδια!

Εμείς όμως, το πήγαμε και λίγο παραπέρα. Στο σιρόπι, βάλαμε και ξύσμα πράσινου λεμονιού που πραγματικά έδωσε στα ξεροτήγανά μας μια εξαιρετική επίγευση. Το σίγουρο είναι πως το ταξίδι μας θα συνεχιστεί και το Πάσχα, με αντίστοιχες συνταγές! Καλά Χριστούγεννα, με υγεία σε όλο τον κόσμο! Και όπως λέμε και στην Κρήτη:

Άγιος Βασίλης θα ντυθώ
να βάλω μες στον σάκο
αθότυρο παλιό κρασί
αλατσολιές και ντάκο.
Να πάω όπου αγαπώ
να δώσω ευχή μεγάλη
και να’ ναι η νέα η χρονιά
καλύτερη από την άλλη!

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μαυροειδής, Μαριάννα Σταυρουλάκη, Ζήνα Δεμέτζου, Ιωάννα Παπαθανασάκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο