Όταν γλυκαίνει η πιπεριά, το ψέμα της παιδικότητας απλώνεται στον ήλιο…

Πιπεριές πράσινες, κόκκινες, κίτρινες πορτοκαλί… Μια πανδεσία χρωμάτων. Όπως κι αν τις έχεις δοκιμάσει δηλαδή σαν: σκέτη, ψητή στα κάρβουνα, στο φούρνο, σαν πάπρικα, τσίλι ή μπούκοβο, είναι ένα τρόφιμο που αν το εκμεταλλευτείς σωστά, μπορεί να απογειώσει τα γεύματά σου αλλά και την υγεία του οργανισμού σου!

Οι χρωµατιστές πιπεριές είτε είναι πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί ή κίτρινες αποτελούν µία πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βιταµίνη C και Βιταµίνη Α, δύο πολύ σηµαντικών αντιοξειδωτικών ενώ επίσης περιέχουν µεγάλη συγκέντρωση καροτενοειδών. Το πραγµατικό θρεπτικό περιεχόµενο της πιπεριάς είναι εντυπωσιακό και προκαλεί ως ένα βαθµό έκπληξη, δεδοµένης της µικρής περιεκτικότητας του συγκεκριµένου λαχανικού σε λιπαρά. Μπορούμε να μιλάμε ώρες για τη θρεπτική αξία της πιπεριάς…

Σήμερα έγιναν σάλτσα. Για να συνοδεύει διάφορα φαγητά. Όμως, το γεγονός ότι προστέθηκε πορτοκάλι (ξύσμα και χυμός), ελαιόλαδο, πάπρικα, κρεμμύδι και σκόρδο, απογείωσαν τη γεύση της με αποτέλεσμα να καταναλωθεί η μεγαλύτερη ποσότητα σε ψωμί…

Και όπως μας είπε ο Halil Karapaşaoğlu: 

«Όταν γλυκαίνει η πιπεριά, το ψέμα της παιδικότητας παρά τις πίκρες που αλείφονται στη γλώσσα σου, απλώνεται στον ήλιο
σαν μία – μία κρεμασμένη στο σύρμα κόκκινη πιπεριά. Άλλες φορές, γίνεται κραγιόν στα χείλη σου και ψωμοτύρι στη γλώσσα σου και από τη γεύση του μπαχαριού υποφέρω, κάθε φορά που φιλώ τα καυτερά σου χείλη»

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαυροειδής Γιώργος ΠΕ88.02, Σταυρουλάκη Μαριάννα ΠΕ88.04

Μετάβαση στο περιεχόμενο