Η μαγεία της φράουλας
Η φράουλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, καλίου, σιδήρου, φυτικών ινών και πλήθος βιταμινών, όπως είναι οι B1, B2, B3, B6, A, K και η βιταμίνη E.
Οι επιλογές κατανάλωσής τους είναι ποικίλες και για κάθε γούστο.. Έχει αποδειχτεί ότι τα 100 γρ. φράουλες περιέχουν λιγότερες από 30 θερμίδες! Διατροφικά δε, μία κούπα φρέσκες φράουλες περιέχει μια σειρά από σημαντικά θρεπτικά συστατικά στις ακόλουθες ποσότητες:
- Θερμίδες: 53 kcal
- Πρωτεΐνη: 1,11 g
- Υδατάνθρακες: 12,75 g
- Διαιτητική ίνα: 3,3 g
- Ασβέστιο: 27 mg
- Σίδηρος: 0,68 mg
- Μαγνήσιο: 22 mg
- Φώσφορος: 40 mg
- Κάλιο: 254 mg
- Βιταμίνη C: 97,6 mg
- Φολικό οξύ: 40 μικρογραμμάρια (mcg)
- Βιταμίνη Α: 20 διεθνείς μονάδες (IU)
Με τις φράουλες του φίλου μας Μάνου Δερμιτζάκη, ετοιμάσαμε καταπληκτικές συνταγές:
Μαρμελάδα με μαύρη ζάχαρη και μέλι, κρέμα φράουλας, τσάτνευ φράουλας με δυόσμο και τζίντζερ, και φυσικά εξαιρετικό χυμό.
Αφού οι μαθητές ετοίμασαν νόστιμες φέτες ψωμιού με μαρμελάδα φράουλα, ετοίμασαν μία απλή και εύκολη συνταγή ενός δροσερού χυμού φράουλας τον οποίο απόλαυσαν μαζί με το πρωινό τους. Η συνταγή που ακολουθήσαμε είναι δικής μας έμπνευσης, δεν χρησιμοποιήσαμε ζάχαρη και είναι η εξής:
Υλικά:
- 500 γραμμάρια φράουλες
- 3 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1 κουταλιά σούπας πράσινο λεμόνι και το ξύσμα του
- Μερικά κλαδιά δυόσμου από το θερμοκήπιο μας
- 250 γραμμάρια νερό
Οδηγίες:
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια. Τις χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ αφού έχουμε προσθέσει όλα τα υπόλοιπα υλικά και ο νόστιμος χυμός μας είναι έτοιμος για να τον απολαύσουμε. Στολίζουμε το ποτήρι μας με μία φέτα λεμονιού και φυσικά με τον πράσινο δυόσμο!
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Μαυροειδής Γιώργος ΠΕ88.02