Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣΔράσεις Εργαστηρίου ΓεωπονίαςΕργαστήριο Γεωπονίας Τροφίμων και ΠεριβάλλοντοςΕργαστήριο Μαγειρικής-ΖαχαροπλαστικήςΣχολικές δράσεις

Η μικρή μας Πορτοκαλένια!

Tόσο πολύ τη μέθυσε ο χυμός του ήλιου
Που έγειρε το κεφάλι της και δέχτηκε να γίνει
Σιγά-σιγά : η μικρή Πορτοκαλένια !

Σήκω μικρή μικρή μικρή Πορτοκαλένια !
Όπως σε ξέρει το φιλί κανένας δεν σε ξέρει

Αυτό μας λέει ο Ο. Ελύτης, στο ποίημά του η Πορτοκαλένια! Κι εμείς σήμερα, είπαμε να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με το «χρυσό μήλο των Εσπερίδων», το πορτοκάλι, να φτάσουμε με τη φαντασία μας σε τόπους άγνωστους γευστικά και να παρασκευάσουμε ένα γλύκισμα χωρίς ζάχαρη. Ναι, καλά ακούσατε: Χωρίς ζάχαρη. Δημιουργήσαμε μία Εεεεκλεκτή Μους πορτοκαλιού. Εκμεταλλευτήκαμε το πορτοκάλι όπως ακριβώς μας το χαρίζει η κρητική μάνα γη. Φυσικά για να πετύχουμε τη γλυκιά γεύση, χρησιμοποιήσαμε «σεκέρια» ή «γλυκοπορτάκαλα» όπως τα λέμε στην Κρήτη ή αλλιώς «γλυκά πορτοκάλια»! Εύκολη συνταγή, αφού χρειάζονται μόλις δύο υλικά για να γίνει μία λαχταριστή και αφράτη «Μους».

Δέκα μικρά πορτοκάλια, λίγο ψιλό σιμιγδάλι (περίπου τρεις κουταλιές της σούπας) και η μους είναι έτοιμη. Αφού στύψουμε τα πορτοκάλια, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ο χυμός ζεσταθεί, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύονται συνεχώς και μόλις αρχίσει να πήζει ο χυμός, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Δεν αφήνουμε την κρέμα να πήξει πολύ, αλλά ούτε να είναι πολύ αραιή. Μία μέση κατάσταση. Στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα σε μία λεκάνη με κρύο νερό για να κρυώσουμε την κρέμα μας ανακατεύοντας συνεχώς. Χτυπάμε την κρέμα σε δυνατό μίξερ χειρός για δύο λεπτά. Η κρέμα αφρατεύει και τότε τη μεταφέρουμε σε μικρά μπολ για να κρυώσει εντελώς. Αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα που της ταιριάζει απόλυτα.

Εργαστήριο Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής. Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μαυροειδής, Μαριάννα Σταυρουλάκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο