Ένα λικέρ «24 καρατίων»

Ο Κ. Παλαμάς, μας λέει:
Η χαρουπιά η ολόχλωρη λέει τα παλιά και τ’ άξια της αργυρής ελιάς.
Και τ’ αηδονάκι τραγουδεί στην ευωδιά του λάδανου τα πάθη της καρδιάς.

Με την παρασκευή ενός «παράξενου και «διαφορετικού» λικέρ ξεκίνησε η φετινή μας χρονιά στο εργαστήριο Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, παρέα με την Έφη και τη Λάουρα. Λικέρ χαρουπιού χωρίς καθόλου προσθήκη ζάχαρης, αφού το χαρούπι περιέχει υψηλό ποσοστό φυτικών πρωτεϊνών (4%), υδατανθράκων (76%), σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου (81 mg/100 γρ), καλίου (800 mg/100 γρ) και βιταμινών Α και Β.

Με σπασμένο χαρούπι και σε αναλογία 50-50 με ρακή, η εκχύλιση θα επιτευχθεί σε ένα περίπου μήνα. Όσον αφορά στη χρήση του, το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκών. Στο ένα μπουκάλι μάλιστα, προσθέσαμε και ένα ολόκληρο πορτοκάλι (τη σάρκα του και λίγο φλούδα).

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Γιώργος Μαυροειδής ΠΕ88.02

Μετάβαση στο περιεχόμενο