Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Εργαστήριο Γεωπονίας Τροφίμων και ΠεριβάλλοντοςΣυνταγές

Μαρμελάδα με βιολογικά μήλα, σπιτική κανελάδα και άνθη γιασεμιού

Μια ιδιαίτερα νόστιμη μαρμελάδα είναι αυτή που θα βάλουμε όσο το δυνατό λιγότερη ζάχαρη, σπιτική κανελάδα και στο τέλος να προσθέσουμε και δυο χούφτες άνθη γιασεμιού.

Υλικά:

  • 1 κιλό βιολογικά, ώριμα μήλα
  • 250 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
  • 1 ποτήρι σπιτική κανελάδα
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 2 χούφτες άσπρου γιασεμιού
  • Το χυμό μισού λεμονιού
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε σε ένα τρίφτη. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη. Στη συνέχεια τους ρίχνουμε το χυμό λεμονιού για να μη μας μαυρίσουν (το μήλο οξειδώνεται εύκολα μόλις καθαριστεί). Ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κανελάδα, σκεπάζουμε με ένα πανί τη λεκάνη και τα αφήνουμε μία ώρα περίπου για να βγάλουν υγρά. Τα μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στην κουζίνα. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στη μεγαλύτερη ένταση και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις βράσουν βλέπουμε ότι κάνουν αφρό. Τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τα ξύλα της κανέλας και χαμηλώνουμε τη φωτιά περίπου στο μισό. Ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει η μαρμελάδα μας στην κατσαρόλα. Αν δούμε ότι τα μήλα πίνουν το ζουμί τους, προσθέτουμε λίγο νερό, μέχρι να ψηθούν καλά. Αν και είναι καλό βα μην τα κάνουμε πολτό, μπορούμε εάν μας αρέσει να τα πολτοποιήσουμε με ένα ραβδομπλέντερ.

Μπορούμε να μαζέψουμε άνθη γιασεμιού που μυρίζουν πολύ (περίπου δύο χούφτες) και να τα ρίξουμε στο τέλος, μόλις δηλαδή η μαρμελάδα μας ψηθεί.

Όση ώρα ψήνεται η μαρμελάδα μας, φροντίζουμε να έχουμε αποστειρώσει βάζα. Για να αποστειρώσουμε ένα βάζο, το τοποθετούμε στο φούρνο, τον ανάβουμε στους 180ο και το αφήνουμε περίπου μισή ώρα. Όσο τα βάζα είναι ζεστά, τα γεμίζουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Τη μαρμελάδα μας μπορούμε να τη βάλουμε σε ψωμί για πρωινό ή να φτιάξουμε τάρτα μήλου, ή να γεμίσουμε μικρά κρουασάν ή να τη βάλουμε σε κρέπες που θα φτιάξουμε και σε πολλά άλλα γλυκά.