Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Εργαστήριο Γεωπονίας Τροφίμων και ΠεριβάλλοντοςΣυνταγές

Ραφκιόλες χοχλαστές που την Πάφο!

Η Άντρια και η Μαριλένα μαγειρεύουν!

Δύο μαθήτριες, η μία από την Πάφο, η άλλη από τον Άγιο Νικόλαο, ένωσαν διαδικτυακά τις δυνάμεις του και μαγείρεψαν Κυπριακά ραβιόλια ή Ραφκιόλες χογλαστές!

Η Άντρια έστειλε την παραδοσιακή συνταγή στη συμμαθήτριά της στον Άγιο Νικόλαο και η Μαριλένα αφού έβαλε όλη την τέχνη της, παρασκεύασε τη συνταγή στο πλαίσιο του εργαστηρίου της Γεωπονίας  – Τροφίμων και Περιβάλλοντος!

Για τη νοστιμιά τους, είχαν να το λένε για μέρες όσοι δοκίμασαν τις Κυπριακές Ραφκιόλες με δυόσμο και χαλούμι. Παρακάτω είναι η συνταγή στην Κυπριακή διάλεκτο που δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολη. Ευκαιρία να μάθουμε περισσότερες κυπριακές λέξεις!

Ραφκιόλες χογλαστές

 
Τα τερκαστά σου για να ψουμνίσεις:


• Τέσσερεις (4) καντίλες αλεύρι σκλερό
• Τέσσερα (4) φεντζάνια νερο παωμένο
• Μιάμιση (1½) φεντζάνια λάϊ της ελιάς
• Θκύο (2) κρόκκους αυκού


Για την γέμιση:

• Θκύο – τρία (2-3) χαλλούμια
• Τρία- τέσσερα (3-4) αυκά
• Θκυόσμος ξερός


Διαδικασία:

1. Κάμετε την ζύμη με το αλεύρι, ανακατώστε τους κρόκκους του αυκού, το νερό τζιαί το λάϊ.
2. Αΐστε την να κάτσει για καμιάν ώρα ώσπου να φουσκώσει νάκκον.
3. Φακκάτε τα αυκά τζιαί ζυμώστε το χαλλούμι . Βάρτε τζιαί νακκον θκυσμο για την μυρωθκία τζιαί την γεύση.
4. Ανοίξετε το φύλλο τζιαί κόψετε το με στροντζύλες καντίλες. Αν τα θέλεις πιο μιτσικουρούες πιάστε το φεντζιάνι του καφέ.
5. Γεμώστε τες τζιαι διπλώστε τες όσπου να σας φκεί ενα μισοφέγγαρο.

Βάλλετε τες τζιαι μες τον θάλαμον αν θέλετε για να μεν χαλάσουν.

Μαϊρεύκουνται όπως τα μακαρούνια τα χογλαστά αν θέλεις βάλλεις τζιαί νάκκον τρύμμα.

1. Άντρια Αντρέου, Γ’8
    Που την Πάφο της Κύπρου
2. Μαριλένα Στεφανάκη
     Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου

Υπεύθυνοι καθηγητές: Γιάγκος Γιάγκου, φιλόλογος
Γιώργος Μαυροειδής, Γεωπόνος Ε.Α.Ε.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο