Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο3Περιβαλλοντικοί Δείκτες

Αισθητικές παρεμβάσεις και αναβάθμιση του σχολείου, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, γονείς, Δήμο και άλλους συνεργάτες

Καθαρισμός πάρκου: Καθιερώσαμε κάθε δύο εβδομάδες το Χειμώνα και κάθε εβδομάδα την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, οι Ecoδράστες του σχολείου, να καθαρίζει το πάρκο δίπλα στο σχολείο το οποίο το έχουμε υιοθετήσει και φυσικά το έχουμε φυτέψει εμείς πριν οκτώ χρόνια. Επειδή το συγκεκριμένο σημείο είναι το καθημερινό σημείο συνάντησης των μαθητών των όμορων σχολείων, τα απορρίμματα που μένουν είναι αρκετά. Αν και υπάρχει κάδος απορριμμάτων, είναι μονίμως γεμάτος, χωρίς όμως, να μπορεί να γίνει διαχωρισμός τους σε ανακυκλώσιμα και μη. Φυσικά, τα σκουπίδια τους καλοκαιρινούς μήνες υπερπολλαπλασιάζονται λόγω του αυξημένου όγκου τουριστών στην περιοχή μας. Τα σκουπίδια στη συνέχεια μεταφέρονται στην αίθουσα διδασκαλίας και αφού γίνει η διαλογή τους, διαχωρίζονται και προωθούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης. Κυρίως τα απορρίμματα είναι κουτιά αναψυκτικών, μπουκάλια νερού και χαρτιά περιτυλίγματος αφού ακριβώς δίπλα υπάρχει κατάστημα που πουλάει είδη ζαχαροπλαστικής και προϊόντα φούρνου.

Τοποθέτηση καθισμάτων: Μετά από αίτημα των μαθητών, ζητήσαμε από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Δήμο Αγίου Νικολάου, να τοποθετήσει ξύλινα παγκάκια τόσο στην αυλή του σχολείου μας, όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Αν και υπήρχαν πέτρινα παγκάκια, το χειμώνα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές, όπως επίσης και τις βροχερές ημέρες. Για το λόγο αυτό φροντίσαμε να τοποθετηθούν ξύλινα παγκάκια σε σημεία τέτοια που να προστατεύονται από τον αέρα και τη βροχή!

Κλάδεμα δέντρων του πάρκου μας. Μια αγαπημένη μας απασχόληση, η οποία εντάχθηκε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι Γεωπόνοι του σχολείου μας, αναλαμβάνουν δράση. Οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας-Τροφίμων και Περιβάλλοντος, αναλαμβάνουν να κλαδέψουν τους θάμνους και τα μικρά δέντρα του πάρκου μας. Φυσικά, ό,τι κλαδεύεται τεμαχίζεται και στη συνέχεια καταλήγει στους κομποστοποιητές μας. Τα μεγάλα κλαδιά, τα αναλαμβάνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου τα οποία μεταφέρει σε άλλο σημείο.

Φύτευση ελαιοδέντρων: Τα ελαιόδεντρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το σχολείο μας. Γι’ αυτό την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) και σε συνεργασία με το όμορο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου και τα τέσσερα ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ της Κρήτης, φυτέψαμε τέσσερα ελαιόδεντρα. Ένα για κάθε ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ. Τα ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν στο παρτέρι που χωρίζει το ΓΕΛ από το ΕΕΕΕΚ και φυσικά οι μαθητές φροντίζουν να τα περιποιούνται, να τα προσέχουν και να εφαρμόζουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, με την επίβλεψη των Γεωπόνων Εκπαιδευτικών. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα δέντρα ποτίζονται και λιπαίνονται με το υγρό Βιολογικό Λίπασμα που παράγουμε στο σχολείο κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης.

Δημιουργία ψηφιδωτού: Θελήσαμε να αξιοποιήσουμε αυτό που βρήκαμε στα σκουπίδια έξω από το σχολείο μας. Κάποιος κάτοικος έκανε ανακαίνιση στο σπίτι του και πέταξε τα πλακάκια στα σκουπίδια. Εμείς τα πήραμε και δημιουργήσαμε ένα εξαιρετικό ψηφιδωτό στην είσοδο του μικρού μας θερμοκηπίου. Τα ηλιοτρόπια πλέον, μένουν στον μικρό μας τοίχο να μας θυμίζουν καθημερινά το όμορφο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά. Ένα μικρό απόσπασμα το παραθέτουμε εδώ:

«“Ήρθες;” είπε το ηλιοτρόπιο.
Ήρθα” είπε ο ήλιος
Μόνο για μένα;”
Μόνο για σένα” αποκρίθηκε ο ήλιος “Έλα”.

Ένιωσε ανάλαφρο το ηλιοτρόπιο, τόσο ανάλαφρο σαν να μη το έδενε η ρίζα του στο χώμα. Λες κι έγιναν φτερά τα φύλλα του, αφέθηκε ν΄ ανεβαίνει.. Κι ανέβαινε, όλο ανέβαινε.. Ήταν τόσο μαγευτικός ο ουρανός, τόσο φωτεινός, δεν γίνεται πιο φωτεινός.. Κι έφτασε κοντά στον ήλιο. Κι από κει ψηλά είδε όλες τις θάλασσες, κι όλα τα λιβάδια, είδε λίμνες, είδε λειμώνες  είδε δάση, είδε ροδώνες και χώρες μαγικές και κόρφους μυστικούς και νησιά που ταξιδεύανε στο κύμα και πράσινα ποτάμια που στραφτάριζαν κι ολόλευκα πουλιά πάνω απ΄τα βουνά τ΄ ασημένια»

Ζωγραφική στην αυλή και στους διαδρόμους του σχολείου

Ερωτόκριτος και τέχνη του δρόμου. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά τη Κρητική Λογοτεχνία μέσα από τη Τέχνη του Δρόμου», που διοργάνωσε το τμήμα Γραφιστικής του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, οι μαθητές με την Εικαστικό του Σχολείου, απεικόνισαν στη μία πλευρά του σχολείου μας μία εικαστική παρέμβαση με τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα. Επίσης, πρόσθεσαν σκηνές από τη φύση ζωγραφίζοντας πέρδικες, κρι κρι, δίκταμο, μαλοτήρα και διάφορα άλλα ενδημικά φυτά και τα οποία πλαισιώνουν τους ήρωες. Επίσης στη γραμματοσειρά που είναι γραμμένος ο Ερωτόκριτος, έγραψαν το δίστιχο που παραπέμπει στην Αναπηρία:

«Xέρα που δίχως να μιλή, σωπώντας μού το τάσσει
εκείνον οπού ετρόμασσεν ο νους μου, μην το χάση».
Δίνουμε χρώμα στον τοίχο της ντροπής:

Μετάβαση στο περιεχόμενο